Pochodzenie: Indie
O gatunku: Nie posiadają skrzydeł. Mogą przybrać różną barwę od zielonej po brązową. Osiągają długość do 10cm. Rozmnażają się partenogenetycznie (samice składają jajka z których rodzą się samice). Młode tuż po wykluciu są ciemno brązowe. Żerują nocą.
Hodowla: Patyczaki indyjskie nie są trudne w hodowli. Wystarczy zapewnić im małą wilgotność oraz pożywienie. Jedzą dosłownie wszystko, ja karmię je natką pietruszki, trzykrotką, babką lancetowatą, liści malin i jeżyn. Polecam danie wszystkiego po trochu i sprawdzenie co najchętniej jedzą. Temperatura w której powinny być hodowane to 18-30st.
Terrarium: Terrarium powinno być dobrze urządzone, tak aby patyczak miał się gdzie maskować. O jego wielkości powinniśmy zdecydować sami (spostrzeżemy się kiedy będzie zbyt małe). Musi ono być dobrze zamknięte, oraz musi dobrze utrzymywać wilgotność powietrza. Polecam zakupienie zwykłego akwarium i zrobienie do niego pokrywki z listewek oraz z siatki przeciw owadom, która uniemożliwi im wyjście. następnym bardzo ważnym elementem jest podłoże. Możemy do tego użyć ręcznika papierowego lub zrobić mieszankę kory 60%-70%, ziemi uniwersalnej 15%-20% i torfowej 15%-20%. Jednak polecam zwykły ręcznik papierowy, ponieważ dobrze utrzymuje wilgoć i mniej z nim kłopotu przy czyszczeniu terrarium. Nie możemy również zapomnieć o włożeniu paru patyków, które wzbogacą wystrój i pomogą patyczakom się maskować. Natomiast jeśli chodzi o pożywienie to musi być ono łatwo dostępne. Najlepiej zrobić parę dziurek w pokrywce od słoika i nakręcić na słoik z wodą, następnie wetknąć tam pożywienie. W tam urządzonym terrarium mogą swobodnie przebywać patyczaki.
Inkubator: Po osiągnięciu dorosłej formy patyczaki składają jajeczka, których inkubacja wynosi około 2-3miesiecy. Znalezione jajeczko możemy zostawić w terrarium lub przenieść do inkubatora, którego możemy zrobić w bardzo prosty sposób. należy wziąć słoik i nalać do niego wody, następnie spuścić na gazie jajeczka tak, aby były tuż nad taflą wody, później wystarczy tylko nakryć ponownie gazą (przecież nie chcemy, aby po wykluciu patyczaki nam uciekały).
Ich hodowla jest bardzo podobna do hodowli patyczaków indyjski. Oba te gatunki potrzebują podobnych warunków.
Pochodzenie: Wietnam
O gatunku: Nie posiadają skrzydeł. Przybierają barwę ciemno brązową. Osiągają długość do 15cm. Rozmnażają się partenogenetycznie (samice składają jajka z których rodzą się samice). Młode tuż po wykluciu są ciemno brązowe z białymi odnóżami. Żerują nocą.
Hodowla: Patyczaki rogate nie są trudne w hodowli. Wystarczy zapewnić im małą wilgotność oraz pożywienie. Jedzą dosłownie wszystko, ja karmię je natką pietruszki, trzykrotką, babką lancetowatą, liści malin i jeżyn. Polecam danie wszystkiego po trochu i sprawdzenie co najchętniej jedzą. Temperatura w której powinny być hodowane to 18-30st.
Terrarium: Terrarium powinno być dobrze urządzone, tak aby patyczak miał się gdzie maskować. O jego wielkości powinniśmy zdecydować sami (spostrzeżemy się kiedy będzie zbyt małe). Musi ono być dobrze zamknięte, oraz musi dobrze utrzymywać wilgotność powietrza. Polecam zakupienie zwykłego akwarium i zrobienie do niego pokrywki z listewek oraz z siatki przeciw owadom, która uniemożliwi im wyjście. następnym bardzo ważnym elementem jest podłoże. Możemy do tego użyć ręcznika papierowego lub zrobić mieszankę kory 60%-70%, ziemi uniwersalnej 15%-20% i torfowej 15%-20%. Jednak polecam zwykły ręcznik papierowy, ponieważ dobrze utrzymuje wilgoć i mniej z nim kłopotu przy czyszczeniu terrarium. Nie możemy również zapomnieć o włożeniu paru patyków, które wzbogacą wystrój i pomogą patyczakom się maskować. Natomiast jeśli chodzi o pożywienie to musi być ono łatwo dostępne. Najlepiej zrobić parę dziurek w pokrywce od słoika i nakręcić na słoik z wodą, następnie wetknąć tam pożywienie. W tam urządzonym terrarium mogą swobodnie przebywać patyczaki.
Inkubator: Po osiągnięciu dorosłej formy patyczaki składają jajeczka, których inkubacja wynosi około 2-3miesiecy. Znalezione jajeczko możemy zostawić w terrarium lub przenieść do inkubatora, którego możemy zrobić w bardzo prosty sposób. należy wziąć słoik i nalać do niego wody, następnie spuścić na gazie jajeczka tak, aby były tuż nad taflą wody, później wystarczy tylko nakryć ponownie gazą (przecież nie chcemy, aby po wykluciu patyczaki nam uciekały).