Papryka Chili

  • Change style to Blue
  • Change style to Red
  • Change style to Green
  • Change style to Pink

Artykuł

Papryka Chili

 

Opis rośliny: Papryka chili to roślina wieloletnia osiągająca wysokość do 2m. Posiada owoce o różnej wielkości i cienkiej, mało soczystej warstwie miękiszu, które mają specyficzny, ostry smak. Owocuje dość obficie.

 

Występowanie: Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej oraz Indii Zachodnich, wysp Morza Karaibskiego. Hiszpanie rozpowszechnili jej uprawę na całym świecie. Występuje ona głównie w regionach cieplejszych. Obecnie największym producentem papryki są Indie, także Meksyk, Chiny, Japonia, Indonezja i Tajlandia

 

Okres kwitnienia: Kwitnie kilka razy do roku. Przeważnie na wiosnę oraz podczas dojrzewania owoców.

 

Podłoże: Do papryki chili powinno się stosować glebę żyzną, przepuszczalną o średniej zawartości azotu. Najlepsza jest ziemia kompostowa o pH 5,5 do 7.

 

Podlewanie: Umiarkowane, 2-3 razy na tydzień.

 

Nawożenie: Niestety nie spotkałem się z nawozem dedykowanym papryce chili. Więc stosuję nawóz do warzyw (można też zakupić nawóz do papryki słodkiej). Nawóz stosujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Musimy pamiętać, aby odpowiednio go używać, ponieważ można łatwo uszkodzić roślinkę.

 

Przycinanie: Przy papryce chili nie dokonujemy zabiegu przycinania. W fazie jej wzrostu jedynie uszczykujemy jej wierzchołki, dzięki temu ładnie się rozkrzewi.

 

Szkodniki i choroby: Najczęściej paprykę nękają takie szkodniki jak: mszyce, wciornastki, przedziorki, natomiast jednymi z najgroźniejszych chorób dla niej są choroby grzybowe, powstające na skutek częstego podlewania. Nie będę tu opisywał sposobu walki z tymi szkodnikami/chorobami, ponieważ środki do walki z nimi możemy dostać w sklepie ogrodniczym (do każdego preparatu powinna być załączona ulotka). Jednak ja polecam trzymanie papryki chili w domu, gdzie nic jej nie powinno grozić.